Wat is chiropractie
 
Chiropractie is een beroep in de gezondheidszorg dat zich bezig houdt met diagnose, behandeling en preventie van stoornissen in het bewegingsapparaat en de effecten hiervan op het functioneren van het zenuwstelsel en de algehele gezondheid. Voor de behandeling beschikt de chiropractor over verschillende manuele behandeltechnieken. Chiropractie biedt een wetenschappelijk alternatief voor de behandeling van stoornissen in het bewegingsapparaat. Wereldwijd is chiropractie de derde geneeswijze. Zowel in als buiten Europa behoort chiropractie tot een door de overheid erkende eerstelijns beroepsgroep in de gezondheidszorg. Op dit moment valt in Nederland de chiropractie nog onder de alternatieve geneeswijze.

Opleiding chiropractie
Vooropleiding voor de chiropractie is een VWO diploma met profiel nartuur en gezondheid. Aangezien er in Nederland nog geen opleiding tot chiropractor is, zal de opleiding voorlopig nog in het buitenland gevolgd moeten worden. Het is een 5 jarige universitaire opleiding. Een chiropractor wordt ook opgeleid tot het maken en beoordelen van röntgenfoto’s. Pas na een praktijkjaar in een gevestigde chiropractie praktijk mag een chiropractor zich, volgens de richtlijnen van het SCN, zelfstandig vestigen.

Juni 2008 is de eerste Nederlandse Chiropractor, de heer S Rubinstein gepromoveerd op chiropractie. Dit is een mijlpaal voor chiropractie in Nederland. Al eerder zijn er twee promoties geweest op het onderwerp chiropractie. De heer W.J.J. Assendelft 1996 en de heer G.Bronfort 1997.

Titelbescherming
De letters DC achter de naam van de chiropractor betekenen Doctor of Chiropractic. Deze Engelse titel is bij de erkenning van het universitaire niveau van de opleiding vervangen door MSC in chiropractic ( master of science in chiropractic ).
Kwaliteitszorg
Aangezien chiropractie in Nederland nog tot de alternatieve geneeswijzen gerekend wordt, is er geen titelbescherming. De chiropractoren van Chiropractie Delft zijn geregistreerd bij de Stichting Chiropractie Nederland (SCN) en zijn lid van de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA). De NCA is de eerste beroepsvereniging voor chiropractoren in Nederland.
De SCN houdt toezicht op de kwaliteit van de chiropractische zorg in Nederland en de deskundigheid van de chiropractoren die opgenomen zijn in het register van de SCN. Chiropractie Delft valt onder de klachtenregeling van Stichting Chiropractie Nederland.
© 2011 Chiropractie Delft      Ezelsveldlaan 152    2611 DK Delft    tel. 015-2129491